Festen där vi firade livet

Har du någon gång stått framför 125 personer, som alla är där för att träffa dig?
Har du någon gång skrivit ett tal, riktat till de här personerna och frågat dig själv – hur ska orden bli tillräckliga för det jag känner?
Har du då – dagen innan – blivit bjuden på en spraytan för att du ska se solkysst ut och bistert insett att din självhäftande protes inte fastnar på hinnan som nu är på bringan?
Har du någon gång hört ditt barn hålla ett kärlekstal, där han inför dig och alla dina 125 vänner gråtande spelar en sång – skriven bara till dig?

Har du någon gång upplevt att din kommun sluter upp sig runt omkring dig?
Sluter upp med kärlek, intresse, omsorg och hjälp?
Floristen, kocken, serveringspersonalen, bartendern, artisterna, butikschefer, dj:n – företagsmänniskor som i vanliga fall har tjänat sin rätt till att ta betalt, erbjöd nu sina tjänster gratis till mig.

Har du någon gång upplevt något av detta?
Det har jag!

I ett mantra frågar jag mig själv om och om igen hur jag förtjänat detta.

Jag upplevde allt detta och mer därtill.
Jag anordnade en fest för att fira att jag blivit frisk från cancer. Syftet med festen var från början att tacka de som stöttat mig under tiden jag varit sjuk, men det slutade som en gemensam kärlekshyllning till livet.
E t t h u n d r a t r e t t i o människor anmälde sig och ville vara med. Jag var överväldigad av antalet och uppbackningen.
Stämningen var likt ett bröllops med varm och kärleksfull glädje, där vi alla hade något att fira. Några hade förlorat sina mammor i cancer och att gå på en ”fuck cancer fest” var för dem ett sätt att ge cancer mittfingret och inte låta sjukdomen vinna.
För cancer vinner inte alltid.
Den här gången vann jag!

När jag stod framför mina gäster, smackade jag dit protesen och hoppades att den inte skulle falla ner på golvet. Jag höll mitt välkomsttal, torkade några tårar och dansade sedan tills fötterna blödde.
Det var är en magisk, overklig, och överväldigande känsla som jag inte kan beskriva, och återigen upplevde jag att det inte fanns tillräckligt med ord till att förklara det jag kände då.

Kanske finns det inte ens tillräckligt med känslor för att känna allt det som fanns att uppleva.
Vid ett tillfälle satte jag mig ner, blickade ut över dansgolvet, och blev alldeles varm av åsynen av mina vänner, mamma, bonusmamma, pappas nya flickvän, kollegor, mina barn och deras vänner – allt i en enda glad gröt som bara njöt av att leva. Med en glimt i ögat såg de på mig och jag kände den kärlek de gav mig.
Utmattad av all uppmärksamhet gick jag ut i mörkret och kände vinden smeka min kind – vinden som ingen vet var den kommer ifrån eller vart den ska. Och i stunden kände jag mig likadan.

Har du någon gång varit omsluten av människor som vill dig väl. Som vill sjunga för dig, bära dig och med all sin kraft visa den glädje de känner för att cancer går att besegra.
Kanske representerar jag ofrivilligt något vi alla behöver? Ett bevis på att glädje kan vinna över sorg. Livet över döden. Hopp över förtvivlan.
Vi bär alla våra våndor, oavsett om det är cancer eller fibromyalgi.

Under kvällens gång blev jag allt mer trött. Att stå i ljuset av allas uppmärksamhet och uppleva himlastormande tacksamhet, gång på gång – det tar energi.
Barfota dansade jag med lillebror, lillasyster och alla mina vänner och kände pulsen slå in i bröstet, tills det plötsligt tog slut.
Bara så där – från den ena stunden till den andra visste jag att det var över. Jag hade vunnit och jag hade fått mitt avslut. Jag kände mig som ett dött sjölejon och det var lika bra att åka hem innan jag självdog.
Mina vänninor packade ihop mina saker, ringde efter taxi och från den ena stunden till den andra satt vi i mitt kök, åt kall pizza och drack te. Plötsligt var kvällen över och jag var helt tom.

Dagarna som följde var jag stum inombords.
Jag kunde inte känna stolthet, glädje eller ens tacksamhet – jag var dränerad på känslor. Det tog nästan en vecka för mig att komma tillbaka och hämta upp dit jag har växt och blivit – och DÅ, då kände jag glädje och stolthet.
Då kunde jag förstå vad som verkligen hänt.
Då kunde jag minnas Kenneths tal, mina vänners sång och alla varma kramar.

Jag har ännu inte gråtit av glädje eller av sorg! Bara pyst ut lite här och där, men den där himlastormande reaktionen på allt som skett väntar jag fortfarande på.
Under tiden tickar livet vidare. När funderingar och kval tar plats i natten påminner jag mig själv att under morgondagen kommer jag att ta ännu ett steg.
Min klass går snart ut nian, sommaren är här och plötsligt är det dags att fylla poolen – som om cancern aldrig existerat. De dagar tankarna fördunklas och jag backar i min utveckling försöker jag ta det lugnt, för jag kan vägen tillbaka.
Även om känslorna inte är med mig, trampar jag vidare framåt – jag har blivit frisk – jag har haft en fest som firade cancerns avslut och livets ankomst. Det går framåt hela tiden…
Jag ser mig omkring och säger till mig själv, ”jag överlevde” och jag försöker glädjas åt mina egna ord. Jag blev inte besegrad och min själ är oskadd. När stumheten avtar känner jag en okänd kraft inom mig som ökar respekten för mig själv.
Jag är stolt över mina ärr. Det är ett bevis, inristade i mitt kött med eld, för vad jag presterat och klarat av. Cancern är en lärdom som jag ska använda som bränsle för min kommande utveckling.

Jag vet inte om det här är sista blogginlägget. Kanske, kanske inte…
Men innan jag stänger ner vill jag tacka några för att de hjälpte till att göra festen möjlig.

När jag var sjuk bars jag fram av människors kärlek och omsorg, och på något sätt blev festen kulmen på denna omtänksamhet och utan att låta som pristagaren till miss World, vill jag tacka följande personer som gjorde vår kväll möjlig.
– Agge och Fredrik – utan er – ingen fest!
-Joakim ”Bayamo” Fransson, det kändes som att komma hem när jag såg dig bakom dj båset. Tack för din generositet och tid.
– Björn Cronzell, du skulle nog kunna få mig att älska schlager, bara det är du som sjunger.
– Timothy & Benjamin, tack för er hjälp, kärlek och uppträdanden.
– Jakob, Lukas och Lotta – ni var KUNGAR i baren.
– Alice och dansflickorna – kärlek (och avund för era tighta rumpor)
– Annelie, Ingmarie, Åsa, Nora, Maiju, Tanja och Emelie – hade inte ni hjälp mig, innan och efter, hade jag nog städat fortfarande.
– Gisela och Lillis, tack för era upptåg, visor och glädje.
– Butik Blomsterverkstan. Lina din stora, generösa sponsring fick mig att gråta tyst när jag dekorerade salen med rosor, krysantemum, santini och liljor. Hela festen blomstrade tack vare dig!
– Tack till alla som höll tal, som sjöng eller på något sätt uppträdde. Även om jag just nu är stum som ett isblock värmde det hjärtat.
– Tack Marie för suntanningen (även om protesen halkade av min bruna kropp)
– Tack Sofie för sminkningen (även om jag gnällde, klagade och stressade)

Ett extra, ljuvligt, varmt och innerligt tack till alla mina gäster.

Jag låter min vän Kennets tal avsluta dagens text, som en påminnelse till oss alla.

Att få erfara kärlek och smärta genom sinne och kropp. Först ingenting sedan en stor smäll, sedan universum och till slut vi.

Kanske var det inte den slump det tycktes vara. Kanske var även detta en del av det spel som är så mycket större än vi någonsin kan förstå.
Nu vet vi att livet är bräckligt så låt oss alla ofta och mycket hylla det.
Hylla det genom att ge och kanske framförallt ta emot den kärlek som alltid omger oss.
Skål till livet och skål till kärleken.

dans
mingel 4
framsida
mingel 4

Håller tal för mina bästisar

Håller tal för mina bästisar


tal2
Tal till mina barn

Tal till mina barn


Tal till min stora familj

Tal till min stora familj

2

Jag aktiverade ut alla mina peruker. Här är Benjamin som modell.

Jag aktiverade ut alla mina peruker. Här är Benjamin som modell.


Alla intäkter från perukförsäljningen gick oavkortat till cancerfonden

Alla intäkter från perukförsäljningen gick oavkortat till cancerfonden


8000 kr drog vi in på aktionen

8000 kr drog vi in på aktionen


Det var mest män som köpte de långhåriga perukerna ...

Det var mest män som köpte de långhåriga perukerna …


peruk 3
Berta-tjejerna sjunger "This girl is on fire"

Berta-tjejerna sjunger ”This girl is on fire”


Discodans

Discodans


Dansuppträdande

Dansuppträdande

11391093_296343263822705_6864314144285217762_n

Den här underbara banderollen gjorde min kusin Marie till mig.

Den här underbara banderollen gjorde min kusin Marie till mig.


Underbara Nora och Tanja på dansgolvet

Fina Nora och Tanja på dansgolvet

seger 1
11390367_296341993822832_2405543216349624217_n
framsida

Dagen efter var vi trötta...

Dagen efter var vi trötta…

Annonser

En kommentar på “Festen där vi firade livet

  1. upplevvarjedag skriver:

    Tack för att du delat med dig under din resa 🙏 dina ord har gått rakt in i hjärtat … ❤️ vilket fantastisk avslut med hyllning till livet och ”fuck You” till cancern… Önskar dig all lycka, glädje, kärlek. Du gjorde det verkligen! Du vann 👊 varm kram ❤️

    Gillad av 1 person

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s